Pages

Tuesday, 30 August 2011

suasana hari raya.....


hello....
raya pertama telah pun berlalu dan sudah masuk raya kedua tapi tension nye sbb aku kena selsema,batuk dan demam panas,aduh!! x selesanye..hu,hu,hu...aku pun x tau cmne leh jadi.semalam okay je,beraya sakan aku.lepas je balik dari rumah aku kene selsema pastu bangun dari tido aku kene batuk pastu demam plak adoi....cmne nak braya ni hu,hu,hu.....
ubat dah makan harap-harap cepatlah sembuh.

ape-ape pun raya tahun kami sekeluarga memang seronok....
makanan pun best-best he,he,he...


keluarga belah ayah ^___^



keluarga belah mak ^___^


happy nye kami he,he,he....


semoga tuhan sentiasa melindungi kami sekeluarga ^___^
amin.....



Monday, 29 August 2011

SeLaMaT HaRi RaYa SeMuA....

assalamualaikum semua.....
SELAMAT HARI RAYA ^___^
sekarang ni mesti korang dah ada kat kampung kan,untung la...aku kat umah lagi,esok baru bertolak cause...kampung aku dekat je he,he,he....K.L.
dua-dua belah family aku kat K.L,tapi ramai yg tanya aku seronok ke raya di bandar??
yelah...kat bandar xde sawah,xde sungai and so on,tapi bagi pendapat aku walaupun kitorang beraya di bandar suasana hari raya itu tetap dirasai  sebab bagi aku suasana itu datang apabila semua family dapat berkumpul bersama dan berkongsi kegembiraan dan kasih sayang bersama,itu yang paling penting betul x??
dan yang paling membuatkan aku gembira sangat ialah kuih raya yang aku nak buat dah siap....tapi satu jenis je he,he,he...jadi la...
kitorang wat KUIH NESTUM,kuih ni wajib tau,setiap tahun bila tiba je hari raya kitorang mesti wat sebab sedap :)


twinkle-twinkle little star
he,he.....simple je :)





and then put into oven :)




dah siap kuih nestumnye....




eemmm.....sedapnye....nak??datang la raya nnti he,he....


rendang di rumah pun sudah siap,sedap...aku berbuka tadi makan rendang je,sedap GILER sampai menjelat jari...yelah air tangan mak sendirikan...aku
tukang gaul je he,he...okay la tu...



yummy....^___^


dengan ini aku ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA kepada semua family ku,sahabat2ku, member2 blogger ku dan semua yang mengenali aku.
jika ada tersilap kata harap diampun.

Friday, 26 August 2011

Kebaikan Mandi Sebelum Subuh ^^

hello,hello....
pernah x korang mandi sebelum subuh??
atau korang memang dah biasa mandi sebelum subuh...
tahu x korang tentang secret disebalik mandi sebelum subuh??
info ni aku dpt dlm satu magazine,yelah on9 selalu pun bosan gak,sesekali kene gak layan buku dan update kali ni aku nak berkongsi tentang kebaikan mandi sebelum subuh.
slalunya rutin kita bangun pagi lepas tu solat subuh(kalo bangun...kalo yg x bangun??no comment)
jadi apakah kebaikannya...??

 Antara kebaikan mandi sebelum subuh
  1. dapat memberikan kulit yg lembut dan halus dan sesiapa ada dark circle(mcm aku hu,hu...), insyaallah mandi dengan air sejuk dpt mengurangkan dark circle tersebut.
  2. dapat melancarkan peredaran darah dalam tubuh badan kita.
  3. dapat meningkatkan kesuburan dalam tubuh badan,baik untuk lelaki atau perempuan.
  4. dapat mengurangkan risiko darah tinggi jika mandi sebelum subuh ni diamalkan selalu.
  5. dapat mengurangkan tekanan dan dapat memberikan ketenangan pada diri kita kerana air sejuk dapat melancarkan kembali peredaran darah dalam tubuh badan kita yg lama sudah lama baring(Tido z..Z..)
  6. ia juga dapat meningkatkan sel darah putih dalam tubuh badan kita dan apabila ianya meningkat maka tubuh badan kita dapat mengelak dari sebarang penyakit dan virus.
Rasulullah SAW sendiri juga amalkan minum segelas air sejuk pada setiap pagi. jika kita amalkan selalu,insyaallah kita dpt manfaatnya.
Hendak Seribu Daya, Tak Hendak Seribu Dalih...selamat beramal :)

Thursday, 25 August 2011

ToDaY I aM So hAPpY BeCaUsE.....


hello blogger2 skalian, long time no see....
memandangkan aku dah lama tak update so there were story mory that I wanna share with you guys. firstly is about my blog, sebenarnya aku rasakan dunia blog ni adalah dunia baru bagi aku. yelah sebelum ni aku tak pernah terlintas langsung nak tulis blog just minat baca article2 dari blogger yang lain. so,aku rasa aku ni adalah blogger yg dalam proses belajar dan masih mentah lagi ha,ha... dan aku kagum sangat dengan blogger2 yg aktif mengeluarkan topic2 dorang yg menarik dan blog dorang pun cute miut. so i need to learn it step by step dan tak lupa thanks to all blogger2 who are willing to share and make the tutorial. jadi aku cuba untuk perbaiki blog aku sikit demi sedikit dan semalam banyak blog yang aku singgah, wat ape?? untuk menuntut ilmu ha,ha,ha....
i'm so happy sbb dapat belajar benda baru, its okay,do your best ina-chan ^^.
secondly of course aku happy sangat sebab aku ada kat rumah he,he...setelah lama aku stay kat hostel finally balik gak (hmm....2 minggu je ape kes)bersyukur jelah...ada org lain langsung tak dapat balik tau,arasso...(baiklah...). so the first thing that i really wanna do is buat KUIH RAYA.tak kira tahun ni kene buat jugak kuih raya. nak wat kuih raya ape ye...??hmm...bahan2 nye dah ada,tinggal nak wat je.think,think,think....ina-chan.ala...cari kat internet sudah he,he.....antara sebab kenapa aku nak sangat wat kuih raya sebab ada dapur baru he,he...so raya ni amat bermakna sebab kitorang beraya di rumah baru.alhamdulillah...ni semua rezeki dari hasil kerja keras ayah dan ibu aku.
so aku harap raya tahun ni berjalan dengan lancar.baju raya pun dah siap,tema tahun ni kitorang warna purple. wah!! tak pernah lagi kitorang pakai warna ni,adik pompuan aku lah yang paling excited sbb warna favorite dia. ape-ape pun puasa mesti di teruskan dan rebutlah peluang untuk membuat amal kebajikan,jangan fikir nak seronok je(ditujukan kepada tuan punye blog sendiri he,he...)
arasso...(baiklah...)



Sunday, 14 August 2011

Pertama kali berbuka puasa di rumah.seronok!!


seronoknye dapat berbuka bersama keluarga kn...
seronok sangat, lebih-lebih lagi bila saudara mara yang lain juga turut berbuka bersama
aku rasa bersyukur sangat kerana berpeluang balik minggu ni,first time ni berbuka kat umah hu,hu...terharu...yela minggu lepas aku x blik,pastu dengar cite dorg buka puasa kat umah nenek,hmm...x aci tau aku xde. tapi nasib baik miggu ni mak aku ajak bbuka kat umah kitorang ^__^
bnyak giler makanan smalam smpai x muat meja makan ha,ha...nasib baik ada meja extra kalo xde,x tau nak letak kat ne he,he.. macam2 jenis makanan ada,yg beli,yg buat wah...(speechless)
semuanya sedap,mak2 sedara aku ni memang pandai masak belaka tapi masakan tuan rumah la pling sedap(ibu) he,he...sambal udang petai,sup tulang,spaghetti,wa...melatop. omma gomawo(trima kasih ibu).kuih nenek wat pun sedap,kuih coki inti durian.
cakap pasal kenyang wah... x tau camne nak describe. apa yang boleh aku katakan ialah alhamdulillah....rezeki. terima kasih kat semua sbb sudi datang smalam. seronok sangat.

cerita pasal sahur plak,pertama kalinya aku makan nasi berlauk kat umah,kalo kt hostel hmm...roti,biskut,meggi(ala..sedihnya).itu lah lumrah kehidupan seorang insan seperti aku ha,ha...ayat xleh bla.
yelah,hidup ini penuh dengan pengorbanan.tapi berselera sungguh aku bersahur kat umah.mau naik berat badan even berpuasa ha,ha...behave yourself...
apa2 pun sementara masa masih ade rebutlah peluang untuk beramal.kadang kala aku ni leka gak,yela insan lemah x penah elak dari kesilapan.sama2 lah kita bermuhasabah di bulan yang suci ini.




Monday, 1 August 2011

UcApAnKu....

kita buka bicara dengan bacaan bismillahirahmanirahim...
firstly, aku nak ucapkan selamat menyambut bulan ramadhan(even terlewat sikit he,he...)
semoga kita diberi ketenangan dan kesabaran sepanjang menjalani ibadah puasa
insyaallah...^__^
lamanye x update...kenape ye??
hmm...sebab...busy sgt...nak on9 pn susah...(kesian,kesian....)
but its ok, bila ada masa je,aku akan gunakan masa itu dengan sebaiknya


ha,ha....


keje-keje aku yang berlambak
style aku,aku suka study sambil dengar lagu,
supaya aku x ngantuk...ha,ha...
masing2 ada carakan....




study time..



ho,ho...tp happy sgt sbb dapat gak layan blog jap...^__^ (kesiannye inachan  )